Mad & Minder kan bruges på mange måder. Det kan være:
- En målrettet indsats for underernærede ældre og demente
- Et værktøj til 1:1-samtaler mellem personale og borger
- En appetitvækker inden måltidet
- En god samtale om mad og minder – mellem mennesker i alle aldre
Sætter skub i samtalen om maden
Mad & Minder er udviklet for at indhente viden om den enkeltes madvaner og personlige historie. Den viden kan bruges aktivt i køkkenet og af de mennesker, man omgiver sig med.
Tag for eksempel Jørgen.
Jørgen bor på et plejecenter i Odense Kommune. Han er 87 år og lider af Alzheimer. Plejepersonalet har svært ved at få Jørgen til at spise nok. Det er, som om lyset er slukket i hans øjne, og han bliver forvirret, når de ansatte spørger, hvad han kunne tænke sig at spise.
Her er Mad og Minder en stor hjælp. For når Jørgen ser billederne, hjælper det hukommelsen på vej. Pludselig kan han huske, hvordan han som dreng spiste brunsviger. At hans livret er grillkylling med kogte kartofler, og at æbler minder ham om sommerferierne i kolonihaven.
Nu kender personalet også til Jørgens historier. Og samme eftermiddag skærer Jette et æble i både og siger: ”Her er et æble, Jørgen. Ligesom de æbler, der voksede i din kolonihave. Jørgen lyser op.”
En hyggestund, der beriger alle om bordet
I en familie med ældre eller demente medlemmer kan Mad & Minder være en kilde til fælles oplevelser og gode historier. Det er ikke altid lige let at starte en samtale ud af det blå, og spørgsmål kan stresse den demente. Den problematik afhjælper billederne, fordi de inspirerer og taler direkte til følelserne, som er nøglen til hukommelsen.

Her kan du læse, hvordan man spiller Mad & Minder, og hvordan I kan indsamle og bruge den viden, der kommer ud af samtalerne.
Sådan spiller I
Før spillet begynder, udnævner I en vært, der styrer spillets gang.
1. Værten deler 2-4 kort ud til hver spiller og lægger et kort ud med billedsiden opad.
2. Den ældste spiller begynder.
Det gælder om at tage et kort op fra hånden og lægge sammen med et kort på bordet. Herefter fortæller spilleren, hvorfor de to billeder passer sammen. Der er ikke noget rigtigt eller forkert. Det handler bare om at finde to billeder, der kan passe sammen – og forklare hvorfor.
3. Herefter trækker værten et spørgsmål fra bunken og læser det op.
4. Nu er det næste spillers tur …
Lidt efter lidt danner brikkerne et mønster på bordet.
5. Der er ikke nogen vinder eller taber. Spillet er slut, når alle har lagt brikkerne ned på bordet.
Til værten
Værten har en vigtig rolle – særligt når spillet bruges til at indsamle viden om de enkeltes madvaner.
Værten skal sørge for, at turen går på skift, og har desuden to vigtige opgaver:
1. At spøre ind til fortællingerne.
Fx ved at stille uddybende spørgsmål, der begynder med ”Hvordan” eller ”Hvad”?
2. At notere nøgleord på blokken
Fx når en Helga fortæller, at hun elskede duften af flæskesteg i ovnen om søndagen, noterer værten: ”Helga fik flæskesteg hver søndag”

Spillet indeholder:
- 26 billedkort
- 20 spørgsmålskort
- 1 blok
- 1 spilbeskrivelse
Det hele er pakket i en pose af stof fra gamle duge og syet af Odense Værkstederne – et aktivitetscenter for personer med nedsat fysisk og psykisk funktionsevne.